Queixo de vaca, maduro e semigraxo con leite crú ecolóxico, Val do Rexo.
O nome é en homenaxe á parroquia de Ecoleia (Torneiros), a gandería veciña de onde procede o leite ecolóxico recén muxido, o protagonista deste queixo. Receita de queixo tradicional que innova cunha codia á que lle aportamos carbón vexetal para favorecer o crecemento de levaduras e mofos comestibles.
O leite Ecoleia chega a nosa queixería recén muxido, sen refrixerar. Unha hora despois de saír da ubre comeza a transformarse en queixo. O queixo de Torneiros leva menos cantidade de leite de vaca que por exemplo Paradiñas, isto débese a que, por ser unha elaboración máis delicada, precisa de máis “coidados” no seu proceso. A diferenza de outros, é un queixo pensado para ser consumido en poucas semanas.
Curiosidades:
– Este queixo non se prensa, deixámolo desorar de xeito natural pola gravidade até o punto de acidez preciso volteándoo varias veces.
– Despois de salar en salmoeira, pasa a unha breve fase de afinado.
– Unha vez oreado, aplicamos a man unha capa de carbón vexetal alimentario que axuda á evolución desexada da codia.
– Cando as levaduras e os fungos comezan a desenvolverse, envólvese en papel especial e remata de madurar en frío, conservando humidade na pasta.
– Tempo de afinado entre 30 e 40 días.
A partir das 3 semanas obtemos e disfrutamos dun queixo cunha codia especial e cunha pasta de textura semibranda e cor lixeramente amarela. Ten ollos distribuídos irregularmente. Aroma agradable a leite e cremosidade en boca, con sabor suave, notas a nata e lixeira acidez.
500gr aproximadamente
As nosas recomendacións:
– En crú en táboas como queixo cremoso e xoven.
– Acompañado de embutidos.
– Moi recomendable combinalo con doce (marmelo ou marmeladas) xa que é un queixo ao que se lle nota a acidez e ten textura untuosa.
– Funde moi ben en bocadillos e hamburguesas.
– Combina de fábula en tostas con pulpo, salmón e aguacate.
– Tamén nos gusta moito en taquiños en ensaladas ou rebozados e fritos presentados con marmelada.
– En croquetas con xamón.
– De postre con marmelo.
Maridaxe con viño branco Alvariño e cervexa artesá tipo Ale loira.
Conservación vida útil: refrixeración a unha temperatura inferior de 6º.
Caducidade: 4 meses.
Conselliño: atemperar o queixo a temperatura ambiente antes de consumir para apreciar ben as texturas e todos os matices dos sabores.
Alérxenos: Leite
Peso | 0,500 kg |
---|